Gisela

 

Gisela

 

Op 23 Juli 1856 schonk  Elisabeth het leven aan een tweede meisje.


550095-220489581393584-535788423-n1_large.jpg

 

Het verzet van de Aartshertogin tegen het vertrek van haar kleinkinderen naar Hongarije werd overstemden zelfs de arts kwam op zijn uitspraak terug en verklaarde teneinde de gunst te winnen van de keizerin, dat de bootreis naar Boedapest niet meer dan een pleziertochtje was en de gezondheid van de kinderen zeker niet zou schaden. Elisabeth straalde en in de eerste dagen van Mei ging de Keizerlijke familie aan boord van het jacht dat hen over de Donau naar Boedapest zou brengen.

Ze waren nog geen week in Boedapest of Gisela werd ziek en het vertrek van de Keizer naar Hongarije moest worden uitgesteld. Omdat zij een krachtig, gezond kind was, herstelde ze spoedig.
Ze ontweek zelfs de kleine Gisela, die zij ervoor verantwoordelijk stelde Sophie de mazelen te hebben bezorgd. Gelukkig had Gisela een toegewijde vader en een lieve grootmoeder, want tijdens haar hele jeugd schonk haar moeder nooit meer dan de meest oppervlakkige genegenheid. 

Gisela was en gemakkelijk, zonnig kind, dat niets had geërfd had van haar moeders schoonheid en Wittelsbach karakter.

 

De verloving van de zestienjarige Gisela met haar neef, Prins Leopold van Beieren, was een schok geweest voor de zesendertig- jarige keizerin. Plotseling was een klein meisje waarvoor ze nooit veel belangstelling had gehad, een jonge huwbare vrouw geworden. En al kon de tweede zoon van Koning Ludwigs oom nauwelijks een briljante partij genoemd worden voor een Oostenrijkse aartshertogin, er was zo'n tekort aan geschikte katholieke prinsen daat de keizer zijn toestemming gaf en het enige wat Elisabeth kon doen was heet huwelijk uitstellen tot het volgend voorjaar, als Gisela zeventien was. Dacht ze aan haar dochter die nog zo kinderlijk was voor haar leeftijd, of stelde ze alleen maar de dag uit dat ze onder het oog zou moeten zien dat ze grootmoeder zou kunnen worden?

De verloving van de zestienjarige Gisela met haar neef, Prins Leopold van Beieren, was een schok geweest voor de zesendertig- jarige keizerin. Plotseling was een klein meisje waarvoor ze nooit veel belangstelling had gehad, een jonge huwbare vrouw geworden. En al kon